2018. 04. 04.

A Nádasdy Kastély újabb felújítási-fejlesztési üteme elkezdődött

2018 április 4-én Nádasdladányban a Nemzeti Kastélyprogram keretében sor került az ünnepélyes alapkő-letételre, mellyel a kastély újabb felújítási-fejlesztési üteme kezdetét vette.

Az eseményen beszédet mondott dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Vitályos Eszter államtitkár, Törő Gábor képviselő és Varga Tünde polgármester-asszony. Virág Zsolt beszédében említette, hogy alapítványunkkal egy konzorciális együttműködés jött létre. E kijelentésre hivatkozva levelet írtam Miniszteri Biztos úrnak, hogy egy szorosabb együttműködésre nyitottak vagyunk, és kezdeményeztem ennek közös tartalmi megtárgyalását.

Az alapkőbe egy időkapszulát helyeztek el, fontos dokumentumokkal, közte egy idézettel az ünnepségen szintén jelenlévő Nádasdy Borbálától.

Az eseményen részt vett a Nádasdy Alapítvány kuratóriumából Kacskovics Fruzsina, Újfalussy Magda, Keserű Katalin és Ertsey Attila.

A szép és örömteli ünnepség után mégis maradt némi hiányérzetünk, mert a beszédek során nem említették Nádasdy Ferenc nevét, akinek közbelépése nélkül ma nem beszélhetnénk Nádasdy-kastélyról. Ő volt az, aki kanadai kényszerű emigrációjából visszatérve megakadályozta, hogy Czinege Lajos és társai privatizálják a kastélyt. A kastély ezt követően a magyar állam tulajdona maradt, Nádasdy Ferenc és az általa létrehozott alapítvány, valamint az Örökségvédelem szakemberei pedig a kastély használhatóvá tételén dolgoztak az elmúlt két évtizedben. Ennek köszönhető, hogy a kastély kívülről teljesen megújult, és a jelenlegi fejlesztési ütemre sor kerülhetett.

Ennek emlékére álljon itt egy idézet Nádasdy Ferenctől, aki a kastélyt nem magának akarta visszaszerezni, hanem mindannyiunk javára.

“Az állam elvette, a nemzet visszakapta.”

Nádasdy Ferenc

Az idézet a kastély védett állami műemlékké nyilvánítása kapcsán született.

A kuratórium nevében:

Ertsey Attila