2016. 09. 03.

Fenntartható jövőképek – A Duna-medence jövője – Természet és művészet – Paradigmaváltás a közgazdaságtanban II.

A Nádasdy Akadémia célja a régóta esedékes paradigmaváltás előkészítése, műhelybeszélgetések révén. Az idén a címben szereplő két fókusztémát tűzzük napirendre.

• A klímaváltozás a Duna-medence sivatagosodását hozza magával. Ennek ellenében legfőbb eszközünk folyóink megfelelő használata, a fokgazdálkodás újrafelfedezése és alkalmazása. Először is meg kell védenünk folyóinkat, másodszor egy jövőképet kell kitűzzünk, melynek elemei a megőrzött Szigetköz tündérkertje, és a folyóvölgyek ártéri gazdálkodása, mely az egyre szélsőségesebb időjárás és az ennek hatásaként is jelentkező árvizek kártételeit is képes megelőzni.
  • A kapitalizmus globális válsága egyre növekvő ökológiai és szociális katasztrófákkal jár együtt. Ezt tetézi a közelgő szingularitás, amikor a mesterséges intelligencia kiszoríthatja az embert a munkából. Erre a katasztrofális zsákutcára a megoldás keresése helyett csak további tüneti kezelések születnek, mint például az egyre népszerűbb alapjövedelem. Mi a válság okaira kérdezünk rá, és rávilágítunk az alapjövedelem vonzó tévútjára

Az eszmecserét a művészet, mint gyógyító közeg katalizálja. A művészet az, ami a változás alapja, mint egyetlen megmaradt kapcsolatunk a harmóniával és szépséggel.

A szimpóziumon elhangzott előadások anyagai: