2010. 10. 09.

Nádasdy-nap

Nádasdladány Önkormányzata, a Nádasdy Alapítvány, és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága november 19-én „Irodalmi vetélkedőt szervez” a Nádasd nevű települések és a környék iskolái részére.

Célunk: A környék és a „Nádasd” nevű községek gyerekeit megismertetni a Nádasdy kastéllyal és a Nádasdy család irodalomban és történelemben betöltött szerepével.

Meghívott iskolák: Borsodnádasd, Mecseknádasd, Nádas, Ősi, Sárszentmihály, Jenő, Székesfehérvár, Úrhida, Polgárdi, Füle.

Zsűri: Hajdi Márta MNG, Kacskovics Fruzsina Nádasdy Alapítvány, Balajthy Ferenc költő, Dr. Mérai Károly alpolgármester, Király Zsuzsanna jegyző.

Erősíteni szeretnénk játékos vetélkedőnkkel a környékbeli gyerekek identitástudatát a távolabbiakban pedig tudatosítani a kultúra tájakat összekötő szerepét.

A „Nádasd Települések Együttműködéséért Közalapítvány” településének tagjai –Borsodnádasd, Mecseknádasd, Nádasd , Nádasdladány- évek óta ismétlődő egésznapos rendezvényükkel jelentősen hozzájárulnak ahhoz, miszerint már fiatal korban “játékosan” meg kell tanítani gyermekeinket arra, hogy honnan származnak, mit jelent az otthon, az összetartozás, a közös munka és a hasznos szórakozás.

A Nádasdy Alapítvány által képviselt célok megvalósításának ez egy etalon értékű mozzanata, hiszen a szimpóziumok a “felnőtteknek” szólnak, a gyerekeknek szóló Nádasdy nap, pedig „beleneveli” a gyerekekbe a „hely szellemét”, mely a későbbiekben a szellemi élet, kultúra, művészet regionális központjává fejlesztheti a létesítményt.

A megújult kastély és park egyedülálló szépségének és jelentőségének így óhatatlanul híre megy az országban.

A vetélkedőt bárki megnézheti, aki november 19-én délelőtt meglátogatja a kastélyt.

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Nádasdladány-i Nádasdy-kastély 2010 szeptember 24-i Épület és park bejárásán:

Megnyitót mondott: Dr. Varga Kálmán

A felújítási projekt ismertetéese, kivitelezésének bemutatása: Kacskovics Fruzsina

A projekt kivitelezésében résztvevők emléklappal való elismerése: Kacskovics Fruzsina