A Nádasdy Akadémia valamennyi tevékenységének végső célja a jó minőségű, emberhez méltó, egészséges, fenntartható környezet megteremtése, melyben az ember, a természet és a művészet újra harmonikus egységet alkot.

Az Akadémia tehát a jelen és a jövő kulturális és környezeti kérdéseire keresi a választ. Az intézmény találkozóhelyet jelent a művészet és a környezetvédelem között. Az alapítók hangsúlyozzák, hogy csak az egészséges lélek gyógyíthatja meg a beteg környezetet, s csak az egészséges környezet lehet gyógyír a beteg léleknek. A külső és a belső világok harmóniájával teremthető meg tehát a biológiailag és szellemileg-lelkileg emberhez méltó élet. Az Akadémia célja a mentális és a környezeti “gyógyítás”, eszközük pedig a felnövekvők környezettudatos nevelése és a mai döntéshozók megnyerése.

Az Akadémia magas színvonalú programot kíván nyújtani tehetséges, a környezet iránt felelősséget érző művészek és diplomás fiatalok számára, akik valamely művészeti ágban vagy a környezetvédelem terén folytatnak tanulmányokat. A tervek szerint határon túli magyarok is tanulnak majd az intézményben, hogy aztán az itt megszerzett tudást szülőföldjükön kamatoztassák. A képzés előadásokon, mesterkurzusokon és művészeti műhelyek formájában zajlik majd.

A kastély együttest különböző időben, vagy akár párhuzamosan is a Nádasdy Akadémia programjain túlmenően, különböző közönség veheti igénybe.